STORIES FRÅN VÅRA TRAINEES

Ungdomarna Libin, Amria och Khalil har tidigare deltagit i Mitt Livs Vals studiemotiverande program. De har även jobbat som Trainees i verksamheten under en termin. Vi bad dem att berätta om sin resa till Sverige, hur de har upplevt programmet och vad de har inneburit för dem.

 
 
libin.jpg

LIBINI hirsi, 19 år

Jag heter Libin Hirsi och kom till Sverige för tre år sedan med min familj från Somalia. Idag pluggar jag ekonomiprogrammet på Göteborg högre samskola. När jag kom till Sverige började jag in en språkintroduktionsklass men kände mig osäker vilket program jag skulle välja på gymnasiet. Jag kände inte så många människor i Sverige och tyckte det var svårt att komma in i samhället.

Under våren 2018 deltog jag i Mitt Livs Vals studiemotiverande program. Jag träffade trevliga studenter och fick bra information om utbildning och studier, till exempel hur kan jag utbilda mig vidare och vilka utbildningar som finns. Studenterna berättade om sina upplevelser hur det är att plugga på en högskola och vad som kan vara bra att tänka på inför man söker till ett högskoleprogram.

I programmet gjorde vi olika övningar kopplat till utbildning och studier. Jag fick utmana mig själv under varje träff och lärde mig mer svenska för varje gång. Efter att ha gått Mitt Livs Vals studiemotiverande program känner jag mig tryggare i mig själv jag och idag vågar jag stå framför människor och berätta om mina åsikter. Programmet har också gett mig nya vänner. Jag är väldigt glad över att ha deltagit i programmet. Mitt Livs Val har förändrat mitt liv och jag vill tacka alla som jobbar med programmet för att ni har gett mig mer framtidstro. Nu vet jag vad jag vill och vart jag är på väg.


amria majdi, 21 år

Jag heter är Amria Majidi och kom till Sverige under 2015 från Afghanistan. Idag pluggar jag barn- och fritidsprogrammet via Komvux. När jag kom till Sverige började jag i en språkintroduktionsklass via Blackbergs gymnasium i Stockholm. Som nyanländ i Sverige upplevde jag att det var svårt att komma in i samhället och jag kände mig orolig inför framtiden.

Via Ensamkommandes förbund kom jag i kontakt med Mitt Livs Val studiemotiverande program. Jag tyckte programmet verkade intressant och såg det som en möjlighet att få mer information om utbildning och träffa svenska studenter. Under hösten 2018 deltog jag i programmet och fick besöka en högskola för första gången. Det roligaste under programmet var att träffa alla studenter som berättade om sina program och hur en dag kunde se ut som högskolestudent. Studenterna tipsade oss ungdomar hur vi kan planera våra studier och förbättra våran studieteknik. Under programmet har jag lärt mig mer om det svenska utbildningssystemet och vilka program jag kan plugga efter gymnasiet. Jag har även lärt mig mer svenska och fått nya vänner. Från början hade jag svårt att prata inför en grupp, men efter att jag fick träna på detta under programmet så har jag blivit modigare och vågar nu utmana mig själv. Jag har alltid känt mig välkommen i Mitt Livs Vals program, tillsammans med studenterna har vi haft det väldigt roligt under träffarna och jag har fått mer motivation inför framtiden. I framtiden vill jag jobba med människor och utbilda mig till lärare.

DSCF6772-Enhanced.jpg

KHALIL.jpg

khalil azami, 21 år

Jag heter Khalil Azami och kommer ursprungligen från en by som ligger nära gränsen mellan Iran och Irak i Salas Babajani, Kermanshahprovinsen. Under min första tid i Sverige hade jag en låg framtidstro och upplevde en stor oro inför min framtid. I mitt hemland hade jag gått gymnasiet och ville fortsätta att utbilda mig när jag kom till Sverige. Mitt problem var att jag inte visste hur jag skulle studera eller vilket program jag ville gå. Jag började så småningom på språkintroduktion via Angeredsgymnasiet i Göteborg för att lära mig svenska. Under en lektion så besökte Mitt Livs Val vår klass och berättade om deras studiemotiverande program. Jag kände direkt att detta var något mig. Jag ville veta mer om vilka utbildningsmöjligheter som fanns, träffa studenter, få nya vänner och öva på min svenska.

Jag deltog i programmet under hösten 2017 och fick träffa studenter från universitetet. Under programmet har jag lärt mig mer om vilka utbildningar som finns, fått en inblick hur det är att studera på universitet och lärt mig mer svenska. Jag har fått nya vänner och håller än idag kontakten med flera av studenterna. Mitt Livs Val personal och alla fina studenter har hjälpt mig att ändra mina tankar om min väg framåt, nu vet jag vad som krävs för att nå min utbildningsdröm som är att utbilda mig till jurist.