VAD TYCKER VÅRA UNGDOMAR OCH STUDENTMENTORER OM VÅRT STUDIEMOTIVERANDE PROGRAM?

 
 
Sabrina 2.jpg

sabrina Yusuf 20 år, ungdomsdeltagare

Sabrina Yusuf heter jag och är 20 år gammal. Jag kommer från Kenya och kom till Sverige under 2018. I dagsläget pluggar jag på Komvux och läser samhällskunskap och svenska. Via Ensamkommande Förbund fick jag information om Mitt Livs Val studiemotiverande program. Jag tyckte programmet verkade roligt och eftersom jag själv är intresserad att plugga vidare och ville veta mer om olika utbildningsvägar så anmälde jag mig till programmet.

Under vårterminen 2019 startade programmet igång och vi fick träffa studenter från Handelshögskola. Det roligaste under programmet var att träffa alla studenter och att studenterna var nyfikna på oss ungdomar. I programmet fick jag bra information hur det är att plugga på universitet och hur utbildningssystemet i Sverige fungerar. Jag har fått tips om vilka utbildningsvägar som finns efter gymnasiet och hur jag kan planera mina studier framöver. Jag är stolt över att ha deltagit i programmet och ser det som en merit att ha på mitt CV. I framtiden vill jag plugga vidare på universitet och utbilda mig till engelska- och matematiklärare.


Amir 2.jpg

ali khan whaedi 18 år, ungdomsdeltagare

Jag heter Ali Wahedi och kom till Sverige från Afganistan under 2015. I dagsläget pluggar jag på gymnasiet och läser el- och energiprogrammet. Jag deltog i Mitt Livs Vals studiemotiverande program under våren 2019 och fick träffa studenter från Handelshögskolan. Jag anmälde mig till programmet för att få tips om studieteknik, lära mig mer svenska och träffa nya människor.

Under programmets gång så berättade studenterna om sina utbildningar och delade med sig av sina erfarenheter om hur det är att plugga på högskolan. Jag har fått bra information om vilka utbildningsvägar jag kan välja efter gymnasiet, fått tips på hur jag kan planera mina studier och övat mer svenska. Jag har också fått hjälp att skriva ett CV. Det roligaste under programmet var när vi besökte en advokatbyrå. Vi fick träffa jurister som berättade om sitt jobb och de bjöd på gott fika. Jag tycker att det har varit väldigt roligt att delta i Mitt Livs Vals studiemotiverande program och jag har träffat nya kompisar i programmet. I framtiden vill jag plugga vidare och utbilda mig till nätverkstekniker


Alexander.jpg

alexander kokko 20 år, studentmentor

Jag heter Alexander Kokko och pluggar jag Retail Management på Handelshögskolan i Stockholm. Mina klasskamrater tipsade mig om Mitt Livs Val och jag anmälde mig som studentmentor under våren 2019. För mig är det viktigt med integration och att stötta nyanlända och ensamkommande ungdomar som kommit till Sverige. Det kan till exempel vara att hjälpa till med svenska språket eller att prata om olika utbildningsvägar efter gymnasiet. Jag tycker också det är viktigt att ge ungdomarna råd och konkreta exempel på varför utbildning är viktigt. Att lära känna ungdomarna och ta del av deras erfarenheter har varit det roligaste under programmets gång. Jag har också fått mer kunskap om olika kulturer.

Jag rekommendera andra studenter att söka till programmet eftersom man får möjlighet att lära känna otroligt fina ungdomar och inspirera dem till att plugga vidare.