STORIES FRÅN VÅRA TRAINEES

Ungdomarna Libin, Amria och Khalil har tidigare deltagit i Mitt Livs Vals studiemotiverande program. De har även jobbat som Trainees i verksamheten under en termin vardera. Vi bad dem att berätta om sin resa till Sverige, hur de har upplevt programmet och vad det har inneburit för dem.

 
 
libin.jpg

LIBINI hirsi, 19 år

Jag heter Libin Hirsi och kommer ursprungligen från Somalia. För tre år sedan kom jag till Sverige med min familj. Idag pluggar jag ekonomiprogrammet vid Göteborgs Högre Samskola. När jag kom till Sverige började jag i en språkintroduktionsklass. Jag kände inte så många människor i Sverige och tyckte det var svårt att komma in i samhället. Jag kände mig även osäker på vilket program jag skulle välja inför gymnasiet.

Under våren 2018 deltog jag i Mitt Livs Vals studiemotiverande program. Jag träffade trevliga studenter och fick bra information om utbildning och studier, till exempel hur jag kan utbilda mig vidare och vilka program som finns. Studenterna berättade om sina upplevelser, hur det är att plugga på en högskola och vad som kan vara bra att tänka på inför man ska välja ett högskoleprogram.

I programmet gjorde vi olika övningar kopplat till utbildning och studier. Jag fick utmana mig själv under varje träff och lärde mig mer svenska för varje gång. Efter att ha gått Mitt Livs Vals studiemotiverande program känner jag mig tryggare i mig själv och idag vågar jag stå framför människor och berätta om mina åsikter. Jag är väldigt tacksam över att ha deltagit i programmet som också har gett mig nya vänner. Mitt Livs Val har förändrat mitt liv och jag vill tacka alla som jobbar med programmet för att ni har gett mig mer framtidstro. Nu vet jag vad jag vill och vart jag är på väg!


amria majdi, 21 år

Jag heter Amria Majidi och kom till Sverige år 2015 från Afghanistan. Idag pluggar jag barn- och fritidsprogrammet via Komvux. När jag kom till Sverige började jag i en språkintroduktionsklass via Blackebergs gymnasium i Stockholm. Som nyanländ i Sverige upplevde jag att det var svårt att komma in i samhället och jag kände mig orolig inför framtiden.

Via Ensamkommandes förbund kom jag i kontakt med Mitt Livs Val studiemotiverande program. Jag tyckte programmet verkade intressant och såg det som en möjlighet att få mer information om utbildning och träffa svenska studenter. Under hösten 2018 deltog jag i programmet och fick besöka en högskola för första gången. Det roligaste var att träffa alla studenter som berättade om sina program och hur en dag kunde se ut som högskolestudent. Studenterna tipsade oss ungdomar om hur vi kan planera våra studier och förbättra vår studieteknik. Under programmets gång har jag lärt mig mer om det svenska utbildningssystemet och vilka program jag kan plugga efter gymnasiet. Jag har även lärt mig mer svenska och fått nya vänner. Från början hade jag svårt att prata inför en grupp, men efter att jag fick träna på detta så har jag blivit modigare och vågar nu utmana mig själv. Jag har alltid känt mig välkommen i Mitt Livs Vals studiemotiverande program, vi har haft det väldigt roligt tillsammans med studenterna under träffarna och jag har fått mer motivation inför framtiden. I framtiden vill jag utbilda mig till lärare och jobba med ungdomar.

DSCF6772-Enhanced.jpg

KHALIL.jpg

khalil azami, 21 år

Jag heter Khalil Azami och kommer ursprungligen från en by som ligger nära gränsen mellan Iran och Irak i Salas Babajani, Kermanshahprovinsen. Under min första tid i Sverige hade jag en låg framtidstro och upplevde en stor oro inför min framtid. I mitt hemland hade jag gått gymnasiet och ville fortsätta att utbilda mig när jag kom till Sverige. Mitt problem var att jag inte visste hur jag skulle studera eller vilket program jag ville gå. Jag började så småningom på språkintroduktion via Angeredsgymnasiet i Göteborg för att lära mig svenska. Under en lektion så besökte Mitt Livs Val vår klass och berättade om deras studiemotiverande program. Jag kände direkt att detta var något mig. Jag ville veta mer om vilka utbildningsmöjligheter som fanns, träffa studenter, få nya vänner och öva på min svenska.

Jag deltog i Mitt Livs Vals studiemotiverande program under hösten 2017 och fick träffa studenter från universitetet. Under programmet har jag lärt mig mer om vilka utbildningar som finns, jag fick en inblick hur det är att studera på universitet och lärt mig mer svenska. Jag har fått nya vänner och håller än idag kontakt med flera av studenterna. Mitt Livs Vals personal och alla fina studenter har hjälpt mig att ändra mina tankar om min väg framåt .Nu vet jag vad som krävs för att nå min utbildningsdröm som är att utbilda mig till jurist.