Visste du att:

23 procent av unga födda utanför Europa som invandrat vid 13 års ålder eller senare har högskolebehörighet; motsvarande siffra hos inrikes födda är 90 procent (1)

27 procent av utrikes födda som invandrat efter skolstart (7 - 18 år) går vidare till högskolan (2)

25 procent av unga (16-24 år) utrikes födda är arbetslösa, jämfört med 9 procent bland unga inrikes födda (3)

 

Vision

Vi arbetar för ett inkluderande samhälle där unga nyanlända har förutsättningar att påverka sin framtid. Att klara skolan är den enskilt viktigaste faktorn för ungas utveckling och framtida möjligheter till fortsatta studier och jobb. Tillsammans med högskolestudenter och yrkesverksamma vill vi därför rusta unga nyanlända med kunskap och nätverk som stärker deras motivation och framtidstro. Genom att arbeta för ökad mångfald inom högre utbildning och på arbetsmarknaden syftar vår verksamhet till att motverka socialt utanförskap och öka samhällsdeltagandet.

 
Mitt-livs-val-Öga-Svart

Varför?

Det finns två nycklar för att motverka socialt utanförskap. Den ena är utbildning. Den andra är arbete.

Endast 23 procent av unga födda utanför Europa som har invandrat vid 13 års ålder eller senare, har behörighet till högskolan. De som invandrat efter skolstart (från 7–18 års ålder) har även den lägsta övergången till högskolan med endast 27 procent. Likt siffrorna för utbildning så visar statistiken gällande sysselsättning att just gruppen nyanlända (eller utrikes födda) har en betydligt högre tröskel för att komma ut på arbetsmarknaden. Utrikes födda unga (16-24 år) har tre gånger så hög arbetslöshet som inrikes födda unga. Just arbetslöshet påverkas också kraftigt av utbildningsnivå. Det syns tydligt i hur den allra högsta arbetslösheten finns inom gruppen utrikes födda utan gymnasieutbildning, vilken ligger på nästan 32 procent (4).

Siffrorna talar sitt tydliga språk – unga nyanlända har svårare att klara gymnasiet såväl som att komma in på arbetsmarknaden. Forskning visar att det här skapar stora risker för socialt utanförskap. Mitt Livs Val har därför valt att arbeta med riktade insatser inom utbildning och arbete för ge unga nyanlända möjligheter att nå sina utbildnings- och yrkesdrömmar.

 
Mitt-livs-val-Vägvisare-Grön
 

Hur?

För att öka unga nyanländas arbetsdeltagande och behörighet till högre studier använder vi på Mitt Livs Val en metod som innehåller fyra element:

(1) Kunskap; (2) Inspiration; (3) Motivation; (4) Sociala relationer

Metoden grundar sig i forskning som visar att det finns stora brister i tillgången till språkligt-, kulturellt-, socialt- och utbildningskapital hos unga nyanlända . Tillgång till dessa olika typer av kapital är helt avgörande för att bryta det sociala utanförskap som vi ofta ser idag där unga nyanlända riskerar att bli såväl mentalt som fysiskt segregerade. Att bryta detta handlar lika mycket om ett kunskapsbyggande som att skapa mötesplatser där unga nyanlända får tillgång till så kallat överbryggande och anknytande kapital som kan motivera, inspirera och visa en väg framåt inom utbildning och arbetsliv.

Därför ser vi på Mitt Livs Val till att inte enbart ge våra deltagare kunskap inom områdena utbildning och arbete utan att också ge dem inspiration och motivation till att fortsätta arbeta mot sina egna framtidsmål.

För att väcka motivationen och inspirationen hos de unga arbetar vi aktivt med att skapa mötesplatser som bidrar till sociala relationer mellan de unga och nyckelpersoner, det vill säga universitets-/högskolestudenter samt yrkesverksamma. Detta utbyte bidrar till att öka det sociala, språkliga och kulturella kapitalet likväl som det ”dörröppnande” och överbryggande nätverkskapitalet som de unga ofta saknar. Likaledes skapas ett ömsesidigt lärande mellan dessa yrkespersoner, studenter och unga nyanlända , vilket i förlängningen bidrar till ökad mångfald, inkludering och mer socialt hållbara samhällen.

 

Vad?

Program inom utbildning och studier:

Studiemotiverande program

2016 började vi med att utforma det vi idag kallar för det studiemotiverande programmet där unga nyanlända får möta studenter från universitet och högskolor. Inom det här programmet får deltagarna kunskap om högre utbildning och studieteknik likväl som de får träffa inspirerande och motiverande föreläsare. Programmet pågår under en månad med fyra träffar.

Mentorprogram

Som en utveckling av vårt studiemotiverande program skapade vi mentorprogrammet där studenter från universitet och högskolor blir mentorer och förebilder för unga nyanlända . I programmet tilldelas de en personlig studentmentor som stöttar och hjälper dem med deras egna studiemål. Programmet pågår under en termin och består av fyra gemensamma gruppträffar och fem enskilda träffar för mentorparen.

Arbetsmarknadsförberedande program:

FRAMÅT!

En annan viktig pusselbit är att sänka tröskeln till arbetsmarknaden för unga nyanlända . Därför startade vi 2019 det arbetsmarknadsförberedande programmet FRAMÅT! (från början ett treårigt arvsfondsprojekt) där de som blivit diplomerade i något av våra studieförberedande program får chansen att gå vidare till ett längre och fördjupat program där vi skapar en brygga mellan utbildning och arbetsliv med hjälp av yrkesverksamma förebilder. Programmet pågår under en termin med åtta träffar.

 
Mitt-livs-val-Pussel-Lila
 
 
 
 
 

Resultat?

Genom dessa program, två studieförberedande och ett arbetsmarknadsförberedande, ser vi till att unga nyanlända , universitetsstudenter och yrkespersoner möts och utbyter erfarenheter och kunskap. På så sätt får unga nyanlända en chans att utvecklas, känna ökad studiemotivation och framtidstro. De får både ökade kunskaper inom utbildning och arbetsmarknad samt ett utökat socialt och professionellt nätverk. Våra program skapar även förutsättningar för universitetsstudenter och yrkespersoner att bidra till ett mer inkluderande samhälle och få ett bredare perspektiv gällande mångfald och inkludering. Sammantaget motverkar vår verksamhet socialt utanförskap och bidrar till minskad marginalisering.