Mitt Livs Vals alumniverksamhet inspirerar och bygger nätverk

I Mitt Livs Vals alumniverksamhet erbjuder vi tidigare deltagare i våra program inspirationsföreläsningar och möjlighet att fortsätta bygga sina nätverk. Varje år bjuder vi in till två träffar.

Under hösten möttes dryga 60 alumner från Mitt Livs Vals olika program. Det bjöds på två inspirerande kvällar hos våra partners; Academic Work i Göteborg och Axel Johnson i Stockholm. På träffen i Göteborg fick tidigare deltagare lyssna till Gabriel Ghavami, grundare och VD på GoMo Group, som berättade om hur viktigt det är med en målbild, att våga misslyckas, att resa sig på nytt och att omge sig med människor som lyfter dig. I Stockholm delade Miski Ibrahim, jurist på Kliently, med sig av hur hon lyckades uppnå sin juristdröm trots flera hinder längs vägen.

Ungas röster om ungas behov

Vi befinner oss i en tid där den psykiska ohälsan bland unga ökar, fler faller in i gängkriminalitet i tidig ålder och skolresultaten dalar. Det är viktigare än någonsin att vuxna tar ansvar, är förebilder och skapar möjligheter utifrån det individuella behovet. Att organisationer, företag, politiker och tjänstepersoner kan mötas för att samverka är en viktig faktor för att vi ska lyckas. Detta var utgångspunkten i seminariet “Förebygga eller rätta till” som Mitt Livs Val anordnade i oktober för att skapa dialog och samtala kring hur vi kan stötta våra unga mer effektivt. Samtidigt tycker vi, på Mitt Livs Val, att det allt för ofta pratas om unga istället för med unga. Är det inte just unga som själva vet vad de behöver och saknar? Är det inte också unga som borde få frågan: Vad behöver unga för att lyckas i skolan? För Mitt Livs Val, med vårt syfte att stötta unga är det av största vikt att låta ungas röster höras och ligga till grund för vår verksamhet.

Därför valde vi att just fråga unga. Under våra alumniträffar fick tidigare deltagare workshopa kring ungas behov . De fick reflektera över och diskutera kring vad unga behöver för att nå sina mål och lyckas. Workshopsen resulterade i många kloka och kreativa idéer från våra alumner. Vi kunde samtidigt, tydligt urskilja ett antal centrala faktorer som var återkommande i samtliga grupper:

  • självförtroende

  • mål

  • motivation

  • sociala relationer

När vi lyssnade på våra deltagare var det många som betonade vikten av självförtroende. Att ha tro på sig själv och en positiv självbild är avgörande för att våga ta risker och närma sig sina mål.

Att just ha tydliga mål och fokus på att uppnå dem var en annan gemensam nämnare i flera grupper. Att veta vad man vill uppnå och arbeta målmedvetet mot det är avgörande. Att ha en tydlig målbild gör det lättare att planera sin tid. Samtidigt lyfte våra alumner behovet av stöd på vägen, utveckla förmågan att hantera sina misslyckanden och vikten av att skapa en långsiktig strategi.

Motivation nämndes ofta och mycket av de unga vi arbetar med. Det handlar om inre motivation och drivkraft, men också att hitta extern inspiration för att bibehålla motivationen under resan mot målen.

För att bibehålla motivationen identifierade våra alumner att sociala relationer i form av hjälp och stöd från andra, positiva vänskapsband och mentorskap som avgörande. När vi har ett socialt skyddsnät och ett stöttande och uppmuntrande sammanhang ser unga ökade möjligheter att möta hinder och ta sig förbi dem.


För Mitt Livs Val är det viktigt att vi lyssnar noggrant på ungas behov när vi utformar insatser som är riktade till dem och stödet som erbjuds unga behöver kontinuerligt utvärderas och utvecklas utifrån deras behov. Det här arbetar vi ständigt för att uppnå - såväl genom våra program som i vår alumniverksamhet. Under vårt seminarium så var vi också många som var överens om att vi vill och kan göra mycket för att stötta och inspirera unga. Vi har så mycket att vinna på det förebyggande arbetet och vi på Mitt Livs Val är tacksamma över att vi är många som kämpar för att nå ut med insatser i tidigt skede.

sofie steen