Vi lanserar Mitt Livs Vals rapport: Någon såg mig

 

Någon såg mig

De här orden kommer från en av våra tidigare deltagare. De här orden lyser starkt när vi idag presenterar resultatet av vilken effekt Mitt Livs Vals program haft för våra tidigare deltagare. Genom en digital enkät och tre djupintervjuer har vi kartlagt tidigare deltagares situation idag och deras tankar och upplevelser av att delta i Mitt Livs Val. Vi har framför allt tittat på områdena studier, arbete, självkänsla och framtidstro.

I videon berättar vi mer om rapporten.

 
 

Effekten av Mitt Livs Vals program består

 

Vår undersökning visar att effekterna av våra program består trots att tiden gått. Vi ser att 90% av tidigare deltagare fortfarande känner att Mitt Livs Val ökat deras studiemotivation och 76% vill studera vidare.

De främsta insikterna från vår rapport:

  • Unga nyanlända möter stora utmaningar i att klara skolan

  • Förebilder skapar studiemotivation

  • Utbildningsdrömmar väcks och bibehålls genom möten och mentorskap

  • Tröskeln till arbetsmarknaden sänks genom nätverk och kunskapshöjande insatser

  • Att bli sedd och att få tillhöra bryter utanförskap

Rapporten har också befäst vår övertygelse om att arbeta förebyggande. Vi har så mycket att vinna på att tänka långsiktigt och satsa på de ungas drömmar och utveckling i ett tidigt skede.

Det här ser vi i vår egen undersökning, i vårt dagliga arbete och i forskningen.


Vill vi ge våra unga en tro på framtiden - då behöver vi satsa på de verktyg som ger resultat. Vi behöver vara många som bidrar och skapar förändring tillsammans. Det är tydligt att möten med olika förebilder gör stor skillnad och att utanförskap kan brytas genom positiva sammanhang. Det är tveklöst att Mitt Livs Vals positiva effekter och påverkan på unga nyanlända, och samhället i stort, kommer från det vi skapar tillsammans med partners och engagerade volontärer. Tack för era insatser, nu och då.

 
sofie steen