Mitt Livs Val - en del av socionomprogrammet i Göteborg

Våra universitet och högskolor bidrar till välutbildad arbetskraft, forskning och ökad kunskap. För den enskilda studenten handlar det om att hitta sin väg, en möjlighet till personlig utveckling, samhällsengagemang och kritiskt tänkande. Ett av uppdragen för universitet och högskolor är att samverka med det omgivande samhället.

Socionomprogrammet i Göteborg arrangerar inom ramen för utbildningen en organisationsdag. Organisationsdagen är ett moment inom socionomutbildningen som är kopplat till hur socialt arbete och migration kan se ut i praktiken i civilsamhället.

Mitt Livs Val deltog för andra gången och bjöd på en timmas föreläsning och workshop för att berätta om vår trestegsmodell med våra program och hur vi arbetar med studiemotivation med unga nyanlända. För att dela med oss av våra arbetssätt med mångfald och inkludering fick studenterna göra ett test och reflektera över både skolans och klassens mått av inkludering. Vår förhoppning var att synliggöra hur vi som organisation går från teori till praktik och visar hur arbete med mångfald och inkludering kan se ut i praktiken.

- Vi är väldigt glada över att få lyfta hur vi på Mitt Livs Val jobbar med målgruppen unga nyanlända och vikten av olika stödfunktioner som kan möta  och vägleda våra unga som kommer som nya till Sverige, säger Evelina Svensson, programansvarig i Göteborg.

Utifrån Mitt Livs Vals medverkan har studenterna fått en uppgift att analysera Mitt Livs Vals verksamhet med erkännande. Det är en teori som tittar på hur människor ges eller inte ges erkännande i samhället och hur det påverkar deras syn på sig själva och sin plats i samhällsgemenskapen.

Mitt Livs Val ser positivt på samverkan mellan högre utbildning och civilsamhället. Mitt Livs Vals grunduppdrag handlar om att få fler att söka sig till högre utbildning, då är det också ett erkännande att få vara en del av högre utbildning för dagens studenter och morgondagens arbetskraft.

sofie steen